Keuze voor trekhaak


Een trekhaak kiezen brengt soms wat vragen met zich mee. Onderstaand de belangrijkste vragen met de antwoorden op een rij.

Staat uw vraag er niet bij? Legt u uw vraag aan ons voor op telefoon +31 13 820 07 00 of per e-mail info@jentautolease.nl.

 

‘Welke trekhaak moet ik kiezen?’

De maximale treklast wordt in de regel door de auto zelf bepaald. Zie hiervoor uw kentekenbewijs. De keuze voor een trekhaak is meestal een persoonlijke.

‘Is er voor elke auto een trekhaak leverbaar?’

Voor de meeste auto`s is er minimaal een vaste trekhaak leverbaar. Een uitzondering daarop vormen de hybride en elektrische voertuigen. Ook exclusieve auto`s, klassieke auto`s en campers zijn meestal een uitzondering.

‘Mag er een trekhaak op mijn elektrische/hybride auto?’

Elektrische auto’s zijn niet gehomologeerd voor trekhaakgebruik, wat betekent dat u met deze auto’s niets mag trekken. Op uw kentekenbewijs staat bij trekgewicht een ( – ). Fietsendragers zijn wel toegestaan.
Om de hierboven bedoelde auto`s te laten voldoen aan de respectievelijke eisen v.w.b. de emissiewaarden hebben fabrikanten en importeurs vaak allerlei `trucs` uitgehaald. Een veelgebruikte maatregel is om het toegestane trekgewicht bij de homologatie van het voertuig op nul te zetten, zie uw kentekenbewijs.

‘Moet ik mijn auto met trekhaak laten keuren?’

Nee, dat was vroeger zo. Op het kentekenbewijs van uw auto staat wat u met de auto mag trekken, de trekhaak zelf is een voor uw auto Europees goedgekeurd artikel.

‘Kan en mag er een trekhaak op mijn elektrische auto?’

Elektrische auto’s zijn niet gehomologeerd voor trekhaakgebruik, wat betekent dat u met deze auto’s niets mag trekken. Op uw kentekenbewijs staat bij trekgewicht een ( – ). Om met een elektrische auto wel fietsen mee te kunnen nemen zijn er speciale dragers ontwikkeld geschikt voor hetzij de bijbehorende speciale fietsendrager, hetzij voor uw eigen fietsendrager. Trekhaken voor BPM-vrije auto`s, resp. auto`s met milieulabel en gereduceerde bijtelling Neem contact op met Trekhaakcentrum.nl voor een juist advies.

‘Wanneer kies ik voor een vaste trekhaak of voor een afneembare trekhaak?’

Een vaste trekhaak is goedkoper dan een afneembare trekhaak. In sommige gevallen is het beter een afneembare trekhaak te monteren in verband met de zichtbaarheid van de kentekenplaat. De kentekenplaat moet namelijk volledig zichtbaar zijn! In het geval een auto is uitgevoerd met parkeersensoren is het raadzaam een afneembare trekhaak te monteren. Op het moment dat de achteruitrijdversnelling van de auto wordt ingeschakeld, kunnen de sensoren de trekhaak als obstakel zien en daardoor een alarm signaal afgeven.

‘Wanneer kies ik voor een 7- of voor een 13-polige kabelset?’

Een 7-polige kabelset is goedkoper dan een 13-polige kabelset en wordt voornamelijk gebruikt voor aanhangwagens, fietsendragers en trailers en wordt standaard voorzien van een mistlampaansluiting. Een 13-polige kabelset wordt voornamelijk gebruikt voor toepassing met een caravan. De extra aansluitingen zijn namelijk nodig voor stroom aansluiting voor de koelkast tijdens het rijden, voor de binnenverlichting en de achteruitrijdverlichting. Het is mogelijk dat voor oudere caravans een 7-polige kabelset nodig is, of eventueel een 13-polige kabelset met een adapter voor een 7-polige stekker

‘Krijg ik problemen met de parkeersensoren (PDC)?’

Steeds meer voertuigen zijn tegenwoordig uitgerust met parkeersensoren. Deze sensoren zien een aanhanger als obstakel en zullen daardoor een alarmsignaal afgeven. Onze kabelsets schakelen daarom de parkeersensoren automatisch uit, zodra de stekker van de aanhanger in de stekkerdoos wordt gestoken. Per automodel kunnen verschillende PDC systemen zijn gemonteerd, bijvoorbeeld het originele systeem of een aftermarket systeem. Bij aftermarket systemen is de uitschakeling niet gegarandeerd. De kogel van een vaste trekhaak kan ook door de parkeersensoren als een obstakel worden herkend en daardoor de werking verstoren. In dat geval kan een afneembare trekhaak uitkomst bieden.

Meer informatie over trekhaken vindt u hier: